El Conseller escolta les preocupacions de les famílies de l’escola pública

Els tres presidents de les federacions que formen la Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya, Txomin Angós de la FAMPA-Enric Valor, Màrius Fullana de FAMPA València i Silvia Centelles de FAMPA-Castelló Penyagolosa s’han reunit amb el Conseller d’Educació, Vicent Marzà, el Secretari Autonòmic, Miguel Soler i el Director General de Política Educativa, Jaume Fullana, per a abordar els punts que des d’inici de curs preocupen les famílies de l’escola pública.

La reunió ha tingut lloc en les instal·lacions de la Conselleria. El tema inicial ha sigut el plurilingüisme i la seua aplicació real en les zones castellà parlants, sobretot al Sud d’Alacant,en les quals els recursos són més necessaris per a conscienciar i avançar en l’ensenyament de les llengües. El Conseller d’Educació ha comentat sobre aquest tema que estem caminant tots, referint-se a les famílies, cap al mateix sentit i que les condicions que s’estan aplicant són cada vegada més favorables perquè hi haja un plurilingüisme generalitzat.

La cobertura de les places de professorat en els centres públics ha sigut el tema que més temps ha requerit en la reunió. Tant l’Administració com les famílies han compartit perspectives amb l’objectiu comú de millorar la qualitat de l’ensenyament a través de la cobertura ràpida de les places perquè l’alumnat estiga el menor temps possible sense classes i aplicant fórmules per a reduir la rotació del professorat. La preocupació comuna és el fracàs escolar i en la línia d’aconseguir reduir-lo, l’executiu ha enumerat els programes posats en marxa a aquest efecte, la importància de baixar les ràtios i d’incrementar el nombre de professors. Les famílies han recordat els alts índexs de fracàs escolar i absentisme que tenim actualment i el poc efectiu que ha demostrat ser per a l’evolució de l’alumnat repetir curs.

Les famílies també han preguntat sobre l’estat actual de les infraestructures dels centres públics, l’avanç del projecte Edificant i l’eliminació total del fibrociment en els col·legis de València i Alacant.”Des de la Gonzalo Anayadefensem aules dignes per als escolars de l’escola pública, sense barracons, que en molts casos, s’han convertit en definitius”. Per a tractar aquest punt, el Conseller, Vicent Marzà ha instat a la Confederació a una pròxima reunió per a aportar a les famílies les dades actualitzades de com van els avanços en aquest tema.

En la trobada amb l’executiu, els presidents han insistit en la importància de la participació de les famílies en l’elaboració, des de l’inici, de les normatives que afecten la comunitat educativa.

Els i les representants de les famílies de l’escola pública reconeixen que hi ha hagut avanços en alguns temes, però “pensem que l’Administració ha de fer més esforços per a millorar els recursos i el sistema educatiu públic, amb una aposta clara per a caminar cap a un nou sistema educatiu en el qual el centre siguen els xiquets i xiquetes, amb una formació integral que els convertisca en persones crítiques que puguen plantejar-se en un futur un canvi en el model social”.