Inici de curs: No als barracons, volem escola laica i la derogació de la LOMQE

La Confederació Gonzalo Anaya al costat de la direcció del centre Reyes Católicos d’Elx i l’AMPA del mateix col·legi van participar en la roda de premsa d’inici de curs en la qual es van plantejar els principals objectius de les mares i pares de l’escola pública per al pròxim curs i en la qual es va insistir en els avantatges que suposa el treball col·laboratiu entre el centre i les famílies com a comunitat educativa. Un treball col·laboratiu que la direcció del centre va exemplificar a través del programa de convivència i èxit escolar, ALOHA, que enguany comença la seua marxa en el Reyes Católicos i en el qual participen tots els agents relacionats amb la vida del centre.
El president de la Confederació, Txomin Angós, va ser explícit a l’hora de defensar els valors que acompanyen a l’escola pública. Començant amb la situació de rotació constant del professorat que es dóna en algunes zones de la nostra geografia, sobretot en punts del sud i apel·lant a la millora de la qualitat de l’ensenyament si els docents continuen en els mateixos centres per a donar continuïtat als projectes educatius.
L’objectiu de les famílies és prioritzar el benestar i l’adequat aprenentatge de l’alumnat per sobre d’altres qüestions i en aqueix sentit defensem el descens d’aqueixa rotació i la deguda capacitació del professorat en les matèries que impartisquen.
Un altre dels punts destacats de la intervenció de Angós va ser el de l’eliminació dels barracons. Per a referir-se a aquesta problemàtica va ser contundent en afirmar que els xiquets i xiquetes no haurien d’estar tancats en aquestes instal·lacions que no oblidem han de ser provisionals i algunes d’elles s’han convertit en definitives. Un problema que va generar l’anterior administració i que, encara que s’ha avançat, queda lluny de la seua solució.
També sobre infraestructures, l’amiant va ser un punt destacat perquè desenes de centres d’Alacant encara tenen en les seues instal·lacions aquest material nociu per a la salut. Per a les famílies, est és un tema prioritari per a escometre per part de la Conselleria. Algunes tasques de retirada s’han frenat en sec per l’aplicació de la Llei de Contractació de l’Estat i els col·legis que anaven a començar el curs lliures d’amiant continuen amb la problemàtica després de l’estiu per aqueixa paralització.
Valors com la inclusió o la coeducació van ser destacats pel Secretari d’Organització de la Confederació, Màrius Fullana, que va compartir la notificació que acaba d’arribar del Síndic de Greuges en el qual es comunicava que admetien la queixa plantejada per les AMPA referent a la necessitat de cobrir places d’educadors en els centres d’educació especial. Treballar per i per a la coeducació és un altre dels propòsits ferms per a aquest curs que ara comença a manera de continuïtat dels anys passats.
Els temes sobre la derogació definitiva de la LOMQE i sobre la reivindicació per a aconseguir una escola pública totalment laica van ser els que van copar la major part de la intervenció del president Angós. L’aposta per l’escola pública i per acabar amb la concertació també van ser reivindicades.
Sobre el primer punt, el president va apel·lar al govern central perquè d’un pas cap a avant i es decidisca a derogar una llei que no vol la comunitat educativa des del primer moment i que les famílies consideren que és poc democràtica i igualitària.
Sobre la religió en les aules, el missatge va ser directe i ferm. Volem una escola pública totalment laica, sense referències a cap religió que discrimine a l’alumnat, com pot ser símbols en les aules. Entenem que la religió ha de pertànyer a l’àmbit del privat i per tant, no s’ha de finançar amb diners públics a través de l’educació.

Dossier de premsa curs 2018-19