Txomin Angós, ratificat com a President de la Confederació a l’Assemblea

Un dels plantejaments de la reunió va ser lluitar perquè els recursos públics vagen destinats a l’escola pública.

L’Assemblea de la Confederació d’Ampa Gonzalo Anaya es va reunir aquest cap de setmana per a ratificar al seu nou president, Txomin Angós, de la FAMPA Enric Valor d’Alacant i per a establir les línies a seguir el pròxim curs, després d’un curs en el qual la Confederació ha fet un pas cap a avant en inclusió, en mobilitzacions contra la LOMQE, per a la reversió de les retallades i en la reivindicació d’ajudes per a les famílies.
La principal reivindicació posada sobre la taula arreplega la decisió del TSJ de retornar el concert a les aules que la Conselleria d’Educació va deshabilitar per decret i, en general, “blindant” l’ensenyament concertat acollint-se a la norma estatal que regula el funcionament dels concerts.
Des de la Confederació d’AMPA, majoritària de l’escola pública, el missatge és molt clar: “Els recursos públics han de destinar-se als serveis públics prioritàriament, aqueixa és la manera que entenem lògica, de gestionar els serveis públics”.
Mirant al futur i al pròxim curs acadèmic, les famílies de la pública estableixen com a punts prioritaris per a defensar de cara a les administracions el millorar les infraestructures dels centres educatius. “No volem barracons per als nostres fills i filles, ens volem que aprenguen encaixonats en aules en les quals fa fred a l’hivern i calor a l’estiu i en les quals l’aigua entra quan plou. Entenem que gestionar és prioritzar, per açò volem que les prioritats se centren en l’important, a dotar als centres d’instal·lacions dignes per als estudiants, que siguen aptes per al seu aprenentatge. No volem barracons i no volem amiant en cap centre públic. La Unió Europea ofereix recursos per a la seua eliminació definitiva, no entenem com l’Administració no es fixa com a prioritat eliminar l’amiant àdhuc sabent que és un perill per a la salut”.
Un altre dels punts importants que més es van debatre va ser el foment de la participació de les famílies en l’educació. La representació de les famílies en el Consell Escolar de Centre ha de ser paritària, si no aconseguim incrementar aqueixa participació no podrem mai fer sentir la veu de les famílies en la comunitat educativa. Est és un dels reptes del pròxim curs, continuar amb més força la nostra lluita per tenir més representativitat i ser més partícips en els òrgans competents en temes d’educació. Més veu i vot es demana també en els Consells Escolars Municipals perquè aquests òrgans arrepleguen l’opinió de tots els col·lectius que ho formen.

Una altra de les línies de treball s’ha centrat a estar alerta i generar queixes referents a la rotació del professorat en alguns centres educatius, situació que no permet que els projectes educatius es duguen a terme en molts casos, com per exemple les comunitats d’aprenentatge. Recolzem també a les educadores/educadors perquè considerem que el treball que realitzen en cadascun dels àmbits és bàsic per a millorar la qualitat de l’ensenyament igualitari i d’inclusió que volem. Volem una escola pública inclusiva i estarem al costat de les famílies en el que necessiten perquè solament així aconseguirem un ensenyament democràtic.
I sobre la qualitat de l’escola pública, un altre dels punts en els quals focalitzarem les accions és la baixada de ràtios. Que hi haja menys xiquets/as en l’aula significa augmentar la qualitat de l’ensenyament.
Totes aquestes millores que defensem per a l’escola pública necessita recursos que volem que es revertisquen, per part de l’Administració en un servei públic d’educació de qualitat, com a prioritat en detriment de l’educació concertada.