Malestar entre les famílies per la deficient posada en marxa de la Xarxa Llibres a Batxillerat

Rubén Pacheco: “Demanem que s’utilitzen els fons romanents del centre per completar la Xarxa Llibres de Batxillerat”.

Gerard Fullana: “La desídia i incapacitat de gestió del govern del PP i Vox està provocant que l’ampliació a Batxillerat de Xarxa Llibres en este curs estiga en perill greu”.
Es proposa que s’abonen els llibres comprats a les famílies i s’amplie la dotació econòmica dels IES perquè el banc de llibres de Batxillerat nasca en condicions. Es podria fer amb la recollida de tiquets de compra com el primer any de Xarxa Llibres de Primària.

La Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya i el grup parlamentari Compromís s’han reunit esta vesprada a Les Corts per analitzar les problemàtiques de l’inici de curs escolar. En la reunió en la que han participat Ruben Pachecho, president de la Gonzalo Anaya,  Solange Godoy, Josep Albiol i Helena Martínavarro, membres de les executives de les FAMPA, Joan Baldoví, síndic de Compromís, el portaveu d’Educació Gerard Fullana i la diputada Verònica Ruiz, s’ha posat de manifest el malestar de les famílies per la posada en marxa de la Xarxa Llibres de Batxillerat.

Durant la darrera setmana, la Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya ha rebut incidències de les AMPA per l’aplicació de la Xarxa Llibres a Batxillerat, un nou projecte del curs 2023-2024 que el nou Consell hereta del Botànic. “Traslladem el malestar de les AMPA dels IES afectats per com s’està aplicant la nova convocatòria. I és que famílies associades a l’AMPA ens han explicat que la Xarxa Llibres no està funcionant a Batxillerat i que han rebut un missatge de l’IES demanant que compren els manuals pel seu compte perquè no tenen suficient dotació). Per aquest motiu, la Xarxa Llibres sols cobrirà dos o tres manuals”.

Des de la Confederació Gonzalo Anaya s’ha contactat amb Conselleria per tractar d’esclarir la qüestió i la resposta és: que volen atendre cas per cas i que la dotació és global. La pregunta sense resposta formulada per la Confederació Gonzalo Anaya és: “les famílies hem de comprar els llibres de batxillerat o no, siga quin siga el cas?”.

La realitat que ha observat la Confederació Gonzalo Anaya a través de comunicacions amb les famílies dels centres i de les AMPA dels IES és que, en molts centres, l’alumnat de 2n de Batxillerat no ha pogut deixar el lot complet per a l’alumnat de primer (ha de deixar almenys el 85% dels llibres del curs anterior per poder rebre el lot complet de segon). L’alumnat de 2n de Batxillerat ha decidit no participar en la Xarxa Llibres per dues situacions concretes: els llibres que tenien en 1r eren llogats o prestats o perquè volen repassar matèries i prefereixen quedar-se amb els llibres. És per això que la baixa participació de l’alumnat de 2n de Batxillerat en Xarxa Llibres ha provocat que no hi haja llibres suficients per a primer de Batxillerat, curs que promociona de l’ESO amb una elevada participació en la Xarxa Llibres.

En la reunió entre la Gonzalo Anaya i Compromís s’ha coincidit en què davant aquesta realitat, la Conselleria d’Educació ha d’adaptar la nova convocatòria a les necessitats de les famílies i sufragar els lots complets de 1r de Batxillerat i de 2n de Batxillerat. I això implica abonar l’import dels llibres de text adquirits ja per les famílies per poder crear el banc de llibres en tot el batxillerat, tal com es feu a Primària amb la creació de la Xarxa i ampliar la dotació econòmica si és necessari perquè els centres educatius que no han dit a les famílies que compren els llibres, puguen adquirir-los.

Segons Rubén Pacheco “és evident que cal reacció i capacitat de cercar solucions perquè la Xarxa de Llibres de Batxillerat nasca tan completa com siga possible. Els llibres de text de Batxillerat són els més cars i per això, tant els centres educatius i els seus equips directius com les famílies necessiten una resposta de la Conselleria d’Educació el més urgent possible”.

Per la seua banda Gerard Fullana ha assenyalat que “la inoperància de la Conselleria d’Educació en este inici de curs està anant més enllà del caos que han generat en les adjudicacions docents i s’estén a més àmbits. Amb un sistema que funcionava com el Xarxa Llibres, la seua desídia i incapacitat de gestió està provocant que l’ampliació a Batxillerat en este curs estiga en perill greu”.

En eixe sentit Compromís ha registrat una pregunta parlamentària per conèixer quines són les mesures que aplicarà el Consell per solucionar les deficiències detectades per les AMPES en el programa Xarxa Llibres a Batxillerat.

“Exigim al conseller José Antonio Rovira i al seu equip que deixen d’estar absents i que posen solucions per a què en este curs els alumnes de Batxillerat puguen disposar dels seus llibres de text de manera gratuïta com ja estava estipulat”, ha conclòs Fullana.