Comiat a huit anys de polítiques educatives progressistes

Representants de la Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya han assistit les dos darreres setmanes a diferents actes convocats per la Conselleria d’Educació. Han participat en la Trobada amb la Consellera d’Educació Raquel Tamarit (29/06/2023) i en el darrer plenari del Consell Escolar Valencià, presidit per Miguel Soler (5/07/2023); actes programats per acomiadar-se dels representants de tots els sectors educatius, als que han assistit Rubén Pacheco, president de la Confederació Gonzalo Anaya, membres de la junta directiva i les conselleres.

En els actes i en representació de l’organització majoritaria d’AMPA, integrada per FAMPA Castelló Penyagolosa, FAMPA-València i FAMPA Enric Valor Alacant i les 1082 AMPA federades, han expressat el seu reconeixement, en nom de les famílies associades de l’ensenyament públic, a tots els avanços per millorar i protegir l’ensenyament públic valencià.

Així han destacat tots els projectes fets i que semblaven impossibles en altres temps. Tal com expressa l’escrit de comiat en el plenari del Consell Escolar Valencià, alguns dels programes assolits formaven part de les nostres reivindicacions i en el transcurs d’aquests huit anys de polítiques educatives progressistes s’han aconseguit aplicar o legislar. Els projectes destacats són:

  • La baixada de ràtios en tot el sistema educatiu valencià i l’augment de professorat i cos docents.
  • El programa Xarxa Llibres per garantir que cap xiquet o xiqueta anara a classe sense manuals.
  • Les aules públiques gratuïtes de 2 anys i l’avanç en les ajudes per a les famílies de 0 a 3 anys.
  • L’increment de les beques de menjador i de transport escolar.
  • L’augment de la inversió en educació.
  • La protecció de la xarxa de centres públics a través de l’admissió escolar.
  • L’ensenyament plurilingüe fent extensiu l’ensenyament en valencià.
  • La protecció de la infància a través del Decret d’Inclusió.
  • El respecte a la diversitat mitjançant el decret d’Igualtat i convivència i tots els protocols.
  • L’avanç en els canvis introduïts en l’orientació educativa per atendre les necessitats educatives dels xiquets i de les xiquetes.

També han fet menció a la bona feina feta en la gestió durant el complicat període de pandèmia. “Reconéixer tota l’atenció i esforços realitzats perquè els centres educatius obriren les portes i perquè les nostres filles i fills pogueren recuperar la normalitat”, ha assenyalat Rubén Pacheco.

També han manifestat que ha quedat molt per fer tant en l’aplicació del marc jurídic autonòmic com de la nova llei educativa LOMLOE.

Des de la nostra organització ens acomiadem aquest darrer plenari del Consell Escolar Valencià recordant al mestre Gonzalo Anaya, que a més de donar-nos el seu nom, ens va ensenyar un camí inesgotable de defensa de l’escola pública i universal, l’escola al servei del poble, una escola compensadora de les desigualtats on totes les xiquetes i els xiquets tenen oportunitats de futur; una escola democràtica i compromesa amb l’entorn, amb la seua cultura i llengua, una escola que prepara per al futur i a l’hora forma xiquetes i xiquets com a ciutadania compromesa amb els Drets Humans, en els valors de pau, solidaritat i en l’exercici de la tolerància, la llibertat i la justícia.

“En la defensa d’aquests valors i sempre en el mateix camí ens retrobarem en diferents espais on les nostres organitzacions de famílies estiguen invitades a participar”, ha conclòs.