Davant la decisió de tornar a les aules amb presencialitat total en acabar les vacances de Nadal, la Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya expressa el següent:
La presencialitat a les classes de les nostres filles i fills és inqüestionable, amb la qual cosa valorem positivament la decisió de CC.AA i ministeris per garantir el dret a l’educació i a l’equitat. Respecte de la petició dels protocols sanitàries de cara al 10 de gener, realitzada per la Generalitat Valenciana als Ministeris de Sanitat i Educació, esperem que es concreten si així ho consideren necessari els experts sanitaris com ja s’ha fet durant tota la pandèmia en les diferents actualitzacions.
A la tornada de vacances de Nadal, l’alumnat ha de reprendre l’activitat educativa amb tota la normalitat i amb les mesures de protecció escaients regulades als plans de contingència i protocols sanitaris. Les raons són les següents:
1) Els centres han demostrat la seguretat, al llarg d’aquest temps de pandèmia, gràcies a l’esforç del professorat, alumnat i famílies i el compliment de les normes sanitàries i els protocols establerts.
2) La bretxa digital és encara una realitat tant en allò referent als dispositius domèstics com a les habilitats digitals d’un sector de la població i això provoca desigualtats inacceptables en l’accés a l’educació i que un ample sector de l’alumnat veja perjudicat, com ja va passar en 2019.
3) El tancament d’escoles sense l’aïllament de la resta de la societat, comportaria un major risc de contagi i extensió de la COVID, com ja ens han explicat els experts sanitaris en ocasions anteriors.
4) Existeix un problema social i emocional en la infància cada vegada més significatiu, com a conseqüència de la pandèmia, que es podria veure agreujat si es tancaren les escoles novament.
5) La conciliació familiar i laboral seria literalment impossible i inassolible.
6) Detectem un nivell de dependència de les xarxes socials i dispositius digitals preocupants en la infància i en la adolescència. El tancament de les aules tornaria a limitar l’oci, les activitats esportives i culturals i les interaccions de xiquetes i xiquets, necessàries para al seu desenvolupament personal i emocional. Es reforçaria novament l’ús de les noves tecnologies i la seua exposició en la població infantil.
7) La vacunació de l’alumnat i la tercera dosi del professorat ha de servir per mantindre la tranquil·litat al centres educatius i ampliar la protecció de la comunitat educativa.