La Confederació Gonzalo Anaya valora positivament tots els esforços per a la tornada a les aules

  • Màrius Fullana: “En aquesta nova normalitat educativa hem de transformar la preocupació o la por en prudència, solidaritat, positivitat, optimisme, molts ànims i renovades fores per capgirar la situació i continuar la revolta i la transformació social, complir les normes i ser corresponsables a casa i a l’escola, tenir cura dels nostres fills i les nostres filles, és tenir cura de tota la societat”
  • Animen a les AMPA a sumar-se a la Revolta Sostenible a l’Escola, anant a peu, en bicicleta o en patinet a escola.
  • Entre les reivindicacions de començament de curs destaquen mantenir i ampliar la inversió en l’educació pública; aprofundir en les noves metodologies TIC i en el treball per àmbits, mesures extraordinàries per la conciliació total laboral i familiar i la infermera escolar en els centres educatius.

València. 07/09/2020. Des de la Confederació Gonzalo Anaya han valorat positivament com l’educació pública s’ha adaptat al context covid-19 amb la suma de tots els esforços de la comunitat educativa.  L’administració valenciana ha invertit els 207 milions d’euros que ha dotat l’estat per educació en contractar 4374 docents més i per aplicar totes les mesures sanitàries als centres educatius.  Han reconegut, per tant, tots els mitjans i els recursos a disposició del servei públic de l’educació per aquest curs 2020-2021 i han reivindicat que, a més a més, cal seguir amb aquesta inversió més enllà de la situació conjuntural perquè l’educació s’ha de convertir ara i sempre en un dels pilars fonamentals d’aquesta societat.

Després de sis mesos a casa, l’alumnat es retroba a partir d’avui 7 de setembre amb companyes i companys i amb mestres i professorat; en uns espais, escoles i IES que han canviat en la seua configuració i funcionament arran de les normes i mesures sanitàries: Grups de Convivència Estable, màscares, distància, gel hidroalcohòlic, itineraris senyalitzats, noves dinàmiques als temps del pati, del menjador, de les extraescolars, eixida i entrada escalonada, d’entre altres. En aquests moments un dels objectius principals és aprendre i respectar les mesures que s’han implantat a les aules valencianes per evitar el contagi i que passen a formar part del dia a dia dels centres educatius i de la vida escolar dels nostres fills i les nostres filles. photo_2020-09-08_10-21-27

Des de la Confederació Gonzalo Anaya esperen que totes les normes i els protocols de les autoritats sanitàries puguen garantir la màxima presencialitat al llarg de tot el curs 2020-2021 que comença avui 7 de setembre. En aquesta línia han participat al Fòrum Valencià de l’Educació convençudes que la tornada a les aules, la presencialitat educativa, és garantia d’equitat, inclusió i d’igualtat d’oportunitats educatives. També han constatat que aquesta presencialitat està totalment condicionada a l’evolució de la pandèmia Covid-19.

Han reconegut que com a mares i pares comparteixen preocupacions amb tota la societat i, de manera especial, amb equips docents i equips directius sobre aquesta nova normalitat

educativa i la COVID-19.  Han expressat que el terme “brot” és possiblement la paraula que mai voldran escoltar durant aquest curs escolar. Per això, insten a les famílies a transformar la por o la preocupació en prudència màxima, molta higiene i corresponsabilitat familiar en complir les normes per lluitar contra la COVID-19 i a ensenyar-les, recordar-les i aplicar-les també a casa.

Com a recomanació, les persones representants de la Confederació Gonzalo Anaya -integrada per FAMPA Castelló Penyagolosa, FAMPA-València i FAMPA Enric Valor Alacant- han animat a les famílies a fer la #RevueltaSostenibleAlCole; una campanya de la CEAPA. Accions com ara anar a escola caminant, en bicicleta o en patinet o amb el transport públic col·lectiu, minimitza la nostra destrossa ambiental i a l’hora és també una recomanació dels protocols de salut escolar. Des de l’organització que representa 1055 associacions de mares i pares d’alumnes insten els ajuntaments a crear els camins escolars i tant individual, com col·lectivament, ajudar a la conscienciació sobre la necessitat de canvi d’hàbits.

Reivindicacions

Nou context, noves metodologies. Des de la Confederació Gonzalo Anaya han reconegut que, des del confinament, el sistema educatiu públic valencià, ha albirat la possibilitat d’una nova etapa amb un canvi de paradigma i de metodologies. Per aquest motiu, han demanat que s’ha de continuar treballant, formant-se i aplicant a les aules i a casa una nova manera d’ensenyar, d’aprendre i de conviure. Han expressat que cal aprofundir en la innovació metodològica per ensenyar i aprendre a partir de la utilitat de les noves tecnologies en la vida escolar. Aquesta innovació tecnològica ha d’arribar a totes les llars acabant amb la bretxa digital. En aquest camp, les famílies tenen el repte de millorar la preparació per ser suport dels nostres fills i les nostres filles i els equips docents tenen també un objectiu renovat per a introduir les TICs en el currículum i el treball per àmbits.

Conciliació familiar i laboral. S’ha dirigit a les Administracions Públiques perquè creen les condicions necessàries per a la conciliació familiar i laboral de mares i pares. Aquest nou context pot exigir a mares i pares quedar-se a casa en cas de contagi dels nostres fills o filles o per prevenció. Per això demanen que tant el teixit empresarial, com sindicats i els diferents governs, garantisquen que les famílies, especialment, les més vulnerables o les que menys ingressos obtenen, no es vegen perjudicades o agreujades laboral o econòmicament per exercir la responsabilitat de la cura de fills i filles davant contagi o sospita de contagi i, en definitiva, per tindre cura de tota la societat i l’entorn. Demanen la retribució total en cas de quedar-se confinades i no poder treballar.photo_2020-09-08_10-21-33

Infermera escolar.  A la roda de premsa, han parat especial atenció a l’experiència del CEIP CAVITE-Isla de Hierro de València i del seu programa de salut escolar.  La Confederació Gonzalo Anaya ha considerat convenient seguir amb una de les seues reivindicacions històriques i emfatitzar-la en aquests moments més que mai: la creació de la figura de la Infermera o l’Infermer escolar, com a personal sanitari expert a supervisar el dia a dia en tots els centres educatius d’Infantil, Primària i Secundària valencians i realitzar un treball preventiu i d’atenció a l’alumnat. I ara també per coordinar les accions per fer front a la pandèmia als centres escolars.

En aquest context d’epidèmia, des de la Confederació Gonzalo Anaya considerem que arphoto_2020-09-07_13-13-05a més que mai seria important i necessari fer extensiva una professional de la salut en tots els centres escolars. A més de la coordinació de tot el pla de contingència, la infermera o l’infermer podria encarregar-se de les tasques de promoció de la salut que ha exposat el president de l’AMPA Cavite-isla del Hierro.

Comencem un nou curs amb ànims renovats i amb la millor de les voluntats del món. “En aquests moments de pandèmia, i en qualssevol altres, seguirem lluitant per un nou sistema educatiu totalment públic per les xiquetes i els xiquets de la classe obrera i el poble treballador que contribuïsca a construir una nova societat per les persones i no per les mercaderies.” Han estat les parules finals del president en funcions de la Confederació, Màrius Fullana.

 

 COMENÇAMENT CURS 2020_Versió5_def