Resum de la Mesa de Mares i Pares amb Conselleria d’Educació (04/05/2020)

A la Mesa de Mares i Pares, que ha tingut lloc avui, dilluns 04/05/2020 per videoconferència, s’ha tractat la Resolució de 30 d’abril de la Secretaria Autonòmica d’Educació i Formació Professional per la qual s’estableix el marc i les directrius d’actuació a desenvolupar durant el tercer trimestre del curs 2019-2020 i l’inici del curs 2020-2021, davant la situació de crisi ocasionada pel COVID-19”. Han assistit Màrius Fullana i Josep Albiol en representació de la C. Gonzalo Anaya.

Tal i com ens ha informat el Secretari Autonòmic d’Educació en tota la resolució el criteri general ha sigut donar un pes molt important a l’equip de professorat de cada centre per prendre decisions i apel•lant a l’autonomia dels centres perquè, entre altres raons, pensen que són qui millor coneix l’alumnat (ací ha dit que podien haver pres altre criteri).

Orientació acadèmica i professional. Respecte de la nostra consulta o preocupació sobre l’orientació acadèmica i professional per a l’alumnat de 4rt d’ESO, 2n d’ FP Bàsica, 2n de Batxillerat i FP, han dit que trauran unes normes per escrit amb models d’orientació per tal que els departaments d’orientació o les persones que s’encarreguen en cada centre els seguisquen. Són models de com fer aquest treball de manera telemàtica. Ho estan preparant i contenen pautes. Informaran a les famílies abans de traure-ho.

Acompanyament del pas de primària a l’ESO. Respecte de la coordinació entre professorat entre els diferents centres, estan treballant unes pautes per al pla de transició, reforçant el que es venia fent fins ara.
Adaptació avaluació, promoció i titulació. Els Informes Individuals Valoratius seguiran un model preparat per donar unes pautes per al professorat adaptat a cada etapa i a les actuals circumstàncies. Aquests informes ja es feien però ara el re-formularan a la nova situació. El professorat ho tindrà perquè ho puga emplenar.

Pla específic de recuperació i adaptació del currículum i de les activitats educatives. ATENCIÓ, IMPORTANT!: Es congela l’ordre de subvenció a les AMPA per desenvolupar extraescolars fins al curs 2021-22. Trauran una nova ordre que regularà les extraescolars des de juliol d’enguany fins l’acabament del curs vinent (incloent-hi la subvenció que preveuen que serà a través, principalment, dels Ajuntaments i als quals dotaran de pressupost (els 3 milions que tenien destinats per a les AMPA i potser més). Es reuniran amb les Confederacions d’AMPA abans de traure l’ordre.

Criteris de promoció. El tercer trimestre mai penalitza. Estan pensant que el tutor/a d’aquest curs continue amb l’alumnat de la classe d’aquest curs per al vinent i així fer més efectiu encara l’informe individualitzat. En cap cas s’ha de perjudicar l’alumne i cal tenir en compte possibilitats informàtiques i socials de l’alumnat i la seua actitud en aquest tercer trimestre. El professorat és qui millor coneix la situació i, per això, el seu criteri serà important.

Organització curricular excepcional. Estan preparant una normativa flexible que, de moment, serà només per 1r ESO. Està contemplat en la LOE i específicament per a 1r ESO en la LOMQE. Estan preparant una resolució que volen traure (com diu aquesta resolució) abans del 30 de maig i que ens presentaran abans.

Plans de reforç. És una adaptació del PAM sobre el que estan treballant per adaptar-la a la nova situació.

Desescalada i ràtios. Com es regularà? En cas que s’obriguen els col•legis, quin alumnat tindrà accés? S’ha parlat de la conciliació per als menors de 6 anys, però que passa amb la de la resta de famílies? Com es garanteix la distància amb alumnat tan menut? Qui determinarà el criteri d’apertura? Com s’avaluarà?
Aquest punt està enlaire perquè tot es va adaptant a una situació canviant. Després de la reunió que tindran la Conferència Sectorial MEC i Conselleries ens podran dir més. En qualsevol cas ens informaran puntualment i tindran en compte la nostra opinió.