Ferran Martínez, psicòleg: “Recuperar rutines i bon rotllo per començar el curs amb bon peu”

Ferran Martínez, psicòleg.Ferran Martínez és psicòleg de la Confederació Gonzalo Anaya i de la FAMPA Penyagolosa.  Durant el curs escolar, Ferran s’acosta als centres educatius de Primària i Secundària per exposar i conversar amb les mares i els pares sobre habilitats socials, resolució de conflictes, motivació escolar o gestió emocional, a través del nostre programa de formació, subvencionat per la Conselleria d’Educació.  Des de la Confederació Gonzalo Anaya li proposem que ens oriente a les famílies per tornar a la rutina i preparar la tornada a les aules dels xiquets i xiquetes i adolescents. Com sempre, Ferran sempre està a punt per aportar-nos els seus coneixements per fer-nos el dia a dia més senzill en la tasca d’educar i acompanyar als nostres fills i filles.  

A una setmana del començament de curs com podem preparar a xiquets i xiquetes per la tornada a escola? Què hem de fer a casa? 

Resposta: “Després de les vacances d’estiu i d’una dinàmica familiar normalment relaxada i flexible, hi ha que tornar a recuperar les rutines d’un nou curs, tornant a organitzar horaris d’anar a dormir i alçar-se, menjar, ordre i estudi que ja havien funcionat altres anys, i si comencen per primer cop una nova etapa escolar, establir aquestes pautes de nou. Per tot això i perquè les nostres filles i fill s’adapten progressivament, hi ha que tornar a recuperar eixes rutines. Parlarem amb elles i ells i els hi transmetrem els nous canvis de vida al començar el curs, perquè tot vaja bé; s’haurà d’estructurar novament el dia a dia: Una setmana abans com a mínim, hem d’establir limitació d’oci desestructurat de forma racional  (horari TV, tablets, videojocs…); estructurar el son i ritmes circa-diaris: anar a dormir a una hora adequada i alçar-se més prompte, menjar adequat i, sobre tot, racionalitzar esmorzar, dinar i sopar; revisar la roba  i preparar la vestimenta escolar que toque per al nou curs i preparar amb elles i ells el material escolar: bolígrafs, llibres, carpetes…”

Recuperar rutines:  organitzar horaris d’anar a dormir i alçar-se, menjar, ordre, oci…

P: I, amb les filles i els fills adolescents?

R: “Amb les i els joves adolescents hem de fer el mateix però treballar la seua autonomia i responsabilitat a l’hora de preparar-se material acadèmic, ordre d’habitació, però amb una autoresposabilització cooperativa, motivar-los i ajudar-los els primers dies, sobretot, si comencen l’etapa de l’ ESO en el Centre de secundària”.

 

 P: Les persones adultes fem comentaris negatius de la tornada al treball, a la rutina; el síndrome post vacacional, afecta açò als nostres fills i filles? 

R: “Evidentment sí que sol afectar-los; és normal en casa o en l’entorn adult parlar del pesat de tornar a la feina, al treball i a les rutines diàries, però si prèviament durant tot l’any hem educat de forma motivant cap l’estudi i intentem mostrar als nostres fills tranquil·litat i il·lusió per el nou curs, això ajudarà a normalitzar aquest període”.

Tenim que ser mares i pares motivadors, tranquilitzadors, amb una actitud alegre i de bon rotllo

P: Podrien sorgir emocions negatives per tornar a l’escola o a l’IES , com podem gestionar estes emocions?
R: “No en tots els xiquets o xiquetes es generarà l’estrès postvacional: apatia, costar alçar-se de matí, mal humor, nervis i angoixa, que sí es poden donar en molts nens i nenes, però hi haurà altres, la majoria, que estaran il·lusionats en la tornada a l’escola  i tornar també a la normalitat.  És important per evitar aquest possible síndrome post vacacional en certs xiquets i xiquetes que mares i pares transmetem tranquil·litat, fer vore les coses positives de començar un nou curs: aprendre més, reptes diaris, nous esports i activitats extraescolars, retrobar-se amb companys i companyes o conèixer de nous, nous docents i el repte per millorar i aprendre poden ajudar a minimitzar eixos símptomes que en el termini d’una setmana o deu dies solen desaparèixer”

Fer vore coses positives de començar un nou curs i tornar a la normalitat

P: En resum, quin actitud ens pot ajudar a les mares i pares?

R: “Saber manejar les emocions en períodes de canvis, és important, així que tenim que ser mares i pares, resolutius tranquil·litzadors i motivadors, ajudant als nostres fills i filles a agafar eixes rutines del nou curs de forma normalitzadora i amb una actitud alegre i de bon rotllo, sempre acompanyant, col•laborant i preguntant si hi dificultats per poder sorgir i entre tots, buscar solucions per a començar el nou curs amb bon peu”.

Si sorgeixen problemes, es busquen solucions entre totes i tots, col·laborant, acompanyant

P: Un consell per al primer dia…

R: “El primer dia de classe és important alçar-se amb temps, per no anar en presses, desdejunar bé, anar tranquils i evitar qualsevol contratemps que puga sorgir: per exemple, que falte algun material escolar que no ens ha vingut a la ment al preparar tot, que no sone el despertador que hem programat mal,…etc i açò ens ha de funcionar tots els dies”

Molt important: alçar-se amb temps, no anar amb presses, desdejunar bé