Les AMPA reclamen noves lleis educatives que garantisquen la participació de les famílies i l’aposta per la qualitat a l’escola pública

  • Silvia Centelles, presidenta de FAMPA Penyagolosa de Castelló, encapçala la nova Junta Directiva de la Confederació Gonzalo Anaya, organització majoritària que representa a més d’un miler d’AMPA de l’escola pública
  • Les famílies volen una representació paritària als Consells Escolars i demanen augmentar el pressupost per a poder dotar els centres de tot el personal necessari, rebaixar les ràtios i millorar les infraestructures

[25 de maig de 2019]. Elx va acollir el dissabte l’Assemblea General de la Confederació Gonzalo Anaya. Una trentena de representants de les tres Federacions que la integren, FAMPA-València, FAMPA Penyagolosa de Castelló i FAMPA Enric Valor d’Alacant, participaren en l’acte. L’Assemblea va servir per fer balanç de les activitats realitzades al 2018 i per presentar el projecte de la nova Junta Directiva, que va ser elegida per l’Assemblea. La presidenta de FAMPA Penyagolosa de Castelló, Silvia Centelles, coordinarà durant els pròxims dos anys la Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya, que representa a més d’un miler d’AMPA de les tres províncies (front a les poc més de 600 que sumen les altres dues confederacions del País Valencià) i que continua sent l’organització majoritària entre les famílies de l’alumnat.

La demanda de noves lleis educatives, tant a nivell d’Estat com al País Valencià, és una de les principals exigències de la Confederació. Insatisfetes amb les tímides reformes proposades per la ministra Celaá per suavitzar la LOMQE i expectants davant l’anunci del conseller Marzà de la creació d’una Llei Educativa Valenciana, les famílies de la Gonzalo Anaya reclamen unes lleis “que garantisquen la qualitat a l’escola pública” i que nasquen d’un vertader debat on puguen participar tots els sectors de la societat, i especialment, les famílies. L’organització entén que l’escola és un instrument per a la cohesió i la justícia social, “actua com a compensadora de les desigualtats” i és el principal motor per a la transformació de la societat, per això demana noves lleis que reconeguen la potencialitat de l’escola pública i que aposten per la qualitat del servei: “Hem d’augmentar els pressuposts destinats a l’educació, que s’han anat reduint des de 2009, i hem de ser capaços de situar-nos en la mitjana europea, del 4,7% del PIB, amb l’horitzó d’arribar progressivament al 8% que proposa la UNESCO”, defengué Centelles.

Un major pressupost permetrà acabar amb els “copagaments”, que també afecten a l’escola pública,i garantir una educació 100% gratuïta i sense concertació; estabilitzar els equips docents per acabar amb la rotació del professorat, incrementar les plantilles i dotar els centres educatius públics de tot el personal necessari, “amb l’entrada de nous perfils professionals (infermeria, educació social, mediació cultural, etc.) i generalitzar a tota la xarxa les especialitats, per assegurar l’atenció a la diversitat i la inclusió, com a mesures per a lluitar contra el fracàs escolar. També advoca la Confederació per invertir en programes per millorar la convivència als centres (més tutories i la promoció de les tutories entre iguals i del equips de mediació) per atacar el problema de l’assetjament a escoles i instituts. Més recursos permetran també reduir les ràtios, una mesura que s’ha demostrat clau per incrementar la qualitat de l’educació.

Silvia Centelles va incidir en la necessitat de regular els Consells Escolars, amb un reglament específic, que els reconega com a òrgan rector dels centres educatius i que assegure la participació paritària de famílies i alumnat en aquests. També els Consells Escolars Municipals precisen d’una ordenació per garantir la representació de les AMPA i de les Federacions d’AMPA a l’òrgan de gestió municipal i que aquestes puguen participar en processos tan importants com l’escolarització o la redacció dels informes anuals, entre d’altres. També va reclamar funció executiva per al Consell Escolar del País Valencià, on està representada la Confederació Gonzalo Anaya, perquè els seus dictàmens i propostes es tinguen en compte, així com els de la Mesa de Mares i Pares, on també està present la confederació d’AMPA majoritària.

El nou projecte de treball posa també el focus en la necessària millora de les infraestructures: acabar definitivament amb els barracots, eliminar el fibrociment dels centres i instaurar criteris d’eficiència energètica i de sostenibilitat en els nous edificis i espais educatius. Renaturalitzar els patis escolars per fer-los més sostenibles i generalitzar el model de pati coeducatiu com una mida més per avançar en la igualtat i oferir més possibilitats de joc i d’inter-relació per a totes i tots. Fer que l’escola siga més saludable, el que també implica permetre a les famílies decidir sobre el servei de menjador i els menús que mengen a diari els xiquets i les xiquetes, per a això Centelles demana que s’implante de manera generalitzada la Comissió de Menjador a tots els Consells Escolars, on estiguen representats els pares i les mares.

Una altra de les propostes és alleugerar i flexibilitzar el currículum educatiu, per a permetre l’adequació d’aquest a la realitat de cada centre i de cada municipi i l’avanç en el sistema de consecució de competències bàsiques, de l’avaluació continuada (també del treball dels docents), l’eixida de les religions de les escoles i l’entrada de la formació afectiva i sexual des d’Infantil i sobre l’ús correcte de les noves tecnologies.

En total, el projecte de treball per a 2019-2021 compta amb 9 punts que repassen tots els aspectes relacionats amb l’educació que cal millorar per incrementar la qualitat de l’escola pública i que se sumen als principis fundacionals de la Confederació Gonzalo Anaya, que defensa l’ensenyament públic gratuït, l’escola plural i integradora, democràtica, participativa i sense concertació, coeducativa, laica, universal i respectuosa i que pensa en el futur dels xiquets i de les xiquetes, que són el centre del sistema educatiu, arrelada al territori i impulsora de la cultura i la llengua del País Valencià.

Tots els documents presentats a l’Assemblea General foren aprovats per unanimitat.

FOTO 1