Preguntes i respostes sobre la fase 2 a la Mesa de Mares i Pares

 

Assisteixen a la Mesa de Mares i Pares (Videoconferència): Màrius Fullana i Txomin Angos.

Tema: Resolució  (esborrany 2a fase/centres educatius)

2020_05_21_ResumNormatiu_segonafase_Resolucióborrador

Resum de la Mesa de Mares i Pares.

El Secretari Autonòmic d’Educació Miquel Soler comença la reunió diguent que havien rebut la documentació de les tres Confederacions i que sols parlarien de la Resolució i les mesures de la 2a Fase, que bàsicament són per regular la presència als centres i segueixen en la línia de centrar l’acció als centres educatius. Cal assenyalar  que ens van convocar dimarts de vesprada i que ha hagut molt poc temps per preparar res. L’SA ha comentat que acabava de rebre els tres documents de les tres Confederacions. Estudiaran de seguida la resta de propostes i reivindicacions per les fases següents i aviat ens convocaria a una nova MMP.

La resta de les preguntes aportades per les federacions tindran resposta en properes reunions. S’ha de tindre en compte que, tal com ha dit Miquel Soler,  van construint normes sobre la marxa, barallant escenaris i definint conforme avancem i sempre amb coordinació amb Sanitat. A nivell de convocatòries, entenem que el procés està sent relativament participatiu encara que amb perspectiva ho hem debatre tot.

A continuació, vos compartim les preguntes formulades i les respostes del Secretari Autonòmic.

Preguntes i propostes/respostes

– Per què no es generalitzen les instruccions per a tots els centres educatius, si tot està condicionat a mesures sanitàries decretades per l’Estat arran de la pandèmia?

Resposta: Segons l’SA, des del principi la regulació: decrets, ordres i resolucions estatals i autonòmiques, contenen aquestes disposicions i no signifiquen fer cap diferència entre pública i concertada. Simplement citen el que disposen les lleis educatives. Exemple, on fica direcció en els centres privats-concertats és la titularitat del centre.

Sols parla d’alumnat de 5 anys, què passa amb l’alumnat de 3 i 4 anys que tinga problemes emocionals o de conducta i que necessita ajuda?

Resposta. La Resolució remarca el darrer any pel canvi de nivell, però s’aplica igual a tots els cursos.

Demanem que els centres planifiquen contacte amb les famílies d’alumnat d’educació infantil que consideren en risc, en situació de vulnerabilitat o que hagen detectat mestres o tutors problemes emocionals, de conducta, etc.

Resposta. Amb la norma està garantit, miraran si poden remarcar-ho bé en la norma o en instruccions als centres.

– T’ha de citar tutor/a o pot la mare-pare demanar cita? Com?

Resposta. Les tutories, com des que va començar la crisi sanitària, les poden demanar les famílies i l’alumnat i el funcionament és el mateix que durant la docència presencial. És a dir, s’acorda i tenim dret a la tutoria.

– Seran activitats especifiques en grup?

Resposta. Les activitats en grups de 10 escolars són sols per aquells alumnes que no han tingut les oportunitats de seguiment telemàtic o pels  que estan en transició de Primària a ESO.

– Per què no s’incorporen tutories col·lectives fins a 10 mares o pares o tutors legals, assistint a la possibilitat de reunió concedida en fase 1?

Resposta. Els grups són sols per al curs darrer de cada etapa i per orientació. Qualsevol altra atenció presencial és individual. Segueixen però les atencions grupals telemàtiques. La raó de les reunions grupals presencials és ajudar i acompanyar al canvi de cicle. No es fan més perquè es pretén reduir al màxim l’activitat presencial.

– Per què no s’incorporen tutories col·lectives fins a 10 mares o pares o tutors legals, assistint a la possibilitat de reunió concedida en fase 1?

Resposta. Els grups són sols per al curs darrer de cada etapa i per orientació. Qualsevol altra atenció presencial és individual. Segueixen però les atencions grupals telemàtiques. La raó de les reunions grupals presencials és ajudar i acompanyar al canvi de cicle. No es fan més perquè es pretén reduir al màxim l’activitat presencial.

 

HORARI.

  1. Els centres dels diferents nivells, ensenyaments i etapes educatives estaran oberts per a realitzar les activitats indicades en la fase 2 des de les 9 fins a les 13 h.

Com que el horari d’obertura és el mateix per a facilitar la matricula als que han de fer-la de manera presencial, estaria be que almenys tingueren alguna opció d’horari de vesprada, pel problema de la conciliació.

-Resposta. Hi haurà aquest horari. Si cal alguna atenció presencial a les vesprades es podria fer, però no serà la norma. No preveuen gran acumulació de gent perquè les cites són acordades. Com que es seguiran les normes de seguretat sanitària, no veuen cap problema amb aquest horari.

 

Per acabar, a la petició presentada per escrit acordada per la Junta Directiva per poder fer difusió de l’AMPA en el procés d’admissió,  la Secretaria Autonòmica ens informa que  habilitaran espai als webs de les admissions i matrícula per ficar la informació de les AMPA, sobretot a les famílies que entren per primera vegada. Cal estar pendents.