La Fampa Castelló-Penyagolosa ha celebrat este cap de setmana el seu 40 aniversari amb una jornada festiva en la plaça Santa Clara de la capital de la Plana. Durant l’acte, la presidenta de l’entitat, Silvia Centelles, va llegir un manifest en què ha subratllat el paper històric de la federació en defensa de l’escola pública de qualitat.

Així mateix, ha volgut reconéixer la tasca de mares i pares que s’han bolcat en l’organització durant les últimes quatre dècades. “Som un gran equip i estem molt orgullosos de pertànyer a la Fampa”, hi ha assenyalat la màxima responsable, qui ha aprofitat l’ocasió per a retre homenatge el primer president de la federació d’ampas, Jesús Romero.

L’entitat, que hui en dia aglutina a unes 230 associacions de la província de Castelló, es va registrar oficialment al novembre de 1977, però va començar a gestar-se un any abans, convertint-se així en una de les primeres organitzacions d’aquest tipus sorgides a Espanya. Així ho ha recordat durant l’acte d’aquest matí un dels fundadors, Manuel Ripollés, un antic professor de matemàtiques i responsable de l’associació de pares del col·legi Ejército que va plantejar al seu dia la unió de totes les ampas per a reivindicar millores en el sistema educatiu.

La creació de la federació es va subscriure en l’Institut Ribalta de la capital en una reunió en què es va anomenar Jesús Romero com a president, de qui han assenyalat la seua lluita constant per a portar la universitat a Castelló. Després de dedicar-li unes paraules d’agraïment, Silvia Centelles i Manuel Ripollés li han entregat una placa commemorativa en reconeixement a la seua tasca per la defensa de l’ensenyament públic.

L’acte ha comptat també amb la presència del regidor d’Educació a Castelló, Enric Porcar, qui ha donat l’enhorabona a la federació per la seua llarga trajectòria. També han visitat la plaça Santa Clara altres membres de la corporació municipal, així com representants de les organitzacions sindicals del sector educatiu.

Els xiquets, els protagonistes

La Fampa Castelló-Penyagolosa ha volgut cedir protagonisme al públic infantil en aquesta jornada festiva. Per la qual cosa s’han celebrat multitud d’activitats per a les famílies. Una dotzena d’empreses locals col·laboradores especialitzades en activitats extraescolars han organitzat tallers i jocs en què han participat centenars de xiquets i xiquetes durant tot el matí.

Els més menuts han pogut disfrutar de classes de ioga i de zumba, així com de tallers de cuina, ceràmica, manualitats i pintacares. També han conegut de prop el món de la robòtica i s’han divertit amb jocs gegants fets de fusta. La màgia ha fet acte de presència de la mà del mag Pinchito, de qui s’han sortejat cinc actuacions entre les ampas que conformen la federació. Com a colofó, ha actuat el grup juvenil Les Autèntiques, que ha fet les delícies del públic amb versions de clàssics del pop i del rock internacional.

Aquesta jornada lúdica que commemora el 40 aniversari de l’entitat ha rebut el suport de la Generalitat, l’Ajuntament de Castelló i diverses empreses locals, que han prestat la seua col·laboració per a la realització de l’esdeveniment.