Falten educadors/es i professors/res als centres públics

Els tres presidents de les tres FAMPA que formen la Confederació Gonzalo Anaya han donat la veu d’alarma avui al unísono per a reivindicar la falta de professorat i d’educadors en els centres públics. “A hores d’ara del curs, quan ja està molt avançada la primera avaluació encara hi ha centres amb places que no han sigut cobertes”. Amb aquest focus ha començat a exposar el president de la Confederació, Txomin Angós, la situació que viuen famílies els fills de les quals i filles no reben classe d’alguna matèria des de l’inici de curs. Per a transladarle nostra preocupació per la qualitat de l’ensenyament dels nostres xiquets i xiquetes hem sol·licitat reunir-nos amb el Conseller d’Educació perquè ens done una solució ràpida a aquest problema.
El passat 4 d’octubre, la Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya va sol·licitar per escrit reunir-se amb Marzà per a exposar-los les inquietuds i propostes de les famílies de cara a l’inici de curs amb l’únic objectiu de posar en comú impressions sobre l’escola pública i concretar actuacions que garantisquen la qualitat educativa durant enguany.
La manera de solucionar algunes incorporacions a través de la via de difícil cobertura, suposa per a la Confederació una solució que fomenta la rotació del professorat, la qual cosa suposa un inconvenient per a la continuïtat dels projectes educatius i dificultats d’adaptació en les aules. “Cada vegada que ens crida una mamà o un papà per a dir-nos que al seu fill li falta un professor des de setembre, per a nosaltres aqueixa situació es converteix en un problema greu més enllà de les dades generals de les manques globals” conclou Angós.

Un altre dels punts centrals de la roda de premsa ha sigut la reivindicació que es cobrisquen les places d’educadors tant en els centres d’educació ordinària com en educació especial.
El Secretari d’Organització, Màrius Fullana, ha manifestat que sempre hem acompanyat a les famílies els fills de les quals i filles han necessitat una major atenció en els centres educatius per a ajudar-los a millorar la qualitat educativa en aquests casos. Creiem s’han de cobrir les places d’educadors amb la major rapidesa possible. Demanem que Conselleria establisca la manera que s’agiliten els tràmits i els processos perquè aquest alumnat estiga prioritàriament atès.
Per a conèixer la situació en primera persona, la presidenta de l’AMPA del centre d’educació especial Ruiz Jiménez, Juani de l’Om ha explicat aquest matí els problemes reals als quals s’enfronta el centre per la falta d’educadors i de professorat. De 17 educadors que haurien d’estar incorporats, solament 12 estan en actiu, els falten per cobrir 5 places d’educadors des de l’inici de curs. El senzill és parlar d’escola inclusiva però la normativa sense recursos es queda en paper mullat, afig Màrius Fullana.
La presidenta de l’AMPA del CEE Ruiz Jiménez ha comentat que els falten 5 educadors, mitja jornada d’un professor d’Educació Física, mitja jornada de mestre d’Audició i Llenguatge i mitja jornada de Fisioterapeuta. Ha insistit també en què és molt important que no es canvie contínuament de professorat perquè aquests xiquets necessiten establir confiança amb els educadors i professors per a poder avançar i açò s’aconsegueix si no hi ha rotació. “L’afecte que li transmet una persona que està ací dia a dia, no ho transmet una persona que està un més. Ens preocupa el futur d’aquests xiquets”.

Les famílies no sabem com es va a renovar el Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar en els centres en els quals es va consultar fa 3 anys

Les AMPA estan preocupades per si no es compleix l’ordre del 25/2016 que indica que es renovarà el Pla Específic d’Ordenació de la Jornada Escolar en els centres que van realitzar la consulta fa tres anys. Sabem que als centres ha arribat una moratòria que determina la possibilitat que els centres que hagen esgotat el període de validesa de 3 anys de l’autorització del pla puguen prorrogar la vigència un any més sense iniciar de nou el procediment de sol·licitud i autorització que esmenta l’ordre abans indicada.
La Vicepresidenta de la Confederació, Silvia Centelles, comenta que “també trobem a faltar l’avaluació que estableix l’ordre que ha de realitzar-se de forma periòdica i sobretot transcorreguts els tres anys de la nova jornada escolar. Esperem que en la futura reunió que tinguem amb el Conseller puguem eixir de dubtes sobre l’aplicació d’aquesta normativa.