Amb l’objectiu promoure la igualtat entre dones i homes com una qüestió de drets humans i una condició de justícia social i contribuir a l’educació per la igualtat, a una educació no sexista, garant de les mateixes oportunitats per a xiquetes i xiquets perquè puguen desenvolupar les seues aptituds i perseguir els seus somnis, la Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya ha llançat aquesta setmana el curs i la guia Educar en igualtat és possible, eines per a famílies.
Amb aquestos recursos de formació, es tracta de fer reflexionar a les famílies sobre el seu paper educatiu i com som de referents i d’exemple per a filles i fills, per fixar els seus valors i la seua personalitat. Per aconseguir aquest objectiu han comptat amb Maria Cervera, postgrau d’especialista en agent d’igualtat per la Universitat Jaume I de Castelló. El curs i la guia serveixen per reforçar a les famílies igualitàries i a també a posar les ulleres violeta a més famílies que volen portar una educació en igualtat des de casa.
I és que l’agent d’igualtat Maria Cervera subratlla que “la socialització de gènere comença en la família a través de les normes i valors que transmetem a xiquetes i a xiquets i és en eixa socialització on transmeten rols i estereotips sexistes, de manera inconscient, que condicionen les qualitats, la personalitat, l’actitud i els comportaments que construeixen la persona”. Amb aquesta finalitat de desmuntar estereotips i rols de gènere que són un entrebanc a la igualtat entre dones i homes, la Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya porta endavant un programa de coeducació, prevenció la violència de gènere, diversitat sexual i familiar i identitat de gènere, adreçat a les AMPA i a les famílies, amb el suport d’agents d’igualtat i educadores socials.
Durant este curs i arran de les jornades de reflexió d’Escola Valenciana, va sorgir la proposta d’elaborar una guia d’acompanyament a famílies per avançar en coeducació. En catorze pàgines la guia posa exemples quotidians i recomanacions pràctiques per trencar amb els estereotips sexistes, evitar i dir no als comportaments i actituds sexistes; noves maneres de ser xics; com ensenyar la igualtat i la convivència des del respecte i com implicar-nos a ser famílies corresponsables.
A l’espera de tornar als cursos presencials als centres educatius públics valencians -quan la pandèmia ho permeta-, la Gonzalo Anaya va fent camí amb cursos per videoconferència i reproducció en línia i aquesta guia en valencià i en castellà que es poden sol·licitar en la FAMPA.
A la presentació va participar el president de la Confederació Gonzalo Anaya Rubén Pacheco per valorar el treball que es fa des de l’organització majoritària d’AMPA i per destacar el paper tan important de les famílies en la coeducació de filles i fills. Entre les preguntes de les famílies sorgides arran del col·loqui va esdevenir la preocupació pels continguts estereotipats i sexistes a les sèries de les principals plataformes audiovisuals. Les famílies participants van detectar la necessitat de comptar amb recursos (llibres i contes) i audiovisuals per a infants i adolescents lliures de sexisme. Per donar resposta a aquesta petició, comencem un projecte d’elaborar un arxiu de recursos literaris i audiovisuals lliures d’estereotips i rols de gènere.
Podeu descarregar la guia ací: GUIA COEDUCACIÓ_VAL