Els pares i mares dels centres afectats per les pluges exigeixen adequacions definitives

Els centres educatius de la província de València han sigut els més afectats per les incessants pluges caigudes aquests dies. Més d’un miler de xiquets, estudiants d’educació infantil i primària han hagut de ser desallotjats de les aules perquè l’aigua feia inviable romandre en classe. Davant aquesta situació, que ha afectat greument a diversos col·legis públics de les comarques centrals de la província de València, les famílies exigeixen a l’administració pública, ajuntaments i consell, que actuen en coordinació per a oferir una solució ràpida i, sobretot, definitiva perquè els seus fills i filles puguen rebre un ensenyament de qualitat en unes instal·lacions adequades per a l’aprenentatge.

Els problemes més greus s’han donat en centres com el col·legi 103 de València o el col·legi Rojalet d’Aldaia, en tots dos va ser necessari interrompre les classes dilluns passat després d’inundar-se les aules. Aquests dos centres estan totalment en barracons des de fa anys. Aquests barracons no disposen d’un doble sostre, o doble coberta, que evitaria la permeabilitat de l’aigua en casos de pluja intensa i incessant. Els pares i mares d’aquests centres es queixen de les condicions d’aquests barracons que, ja des de l’inici de la seua instal·lació fa més de 4 anys, han donat problemes: “no és la primera vegada que desallotgem les aules per plutja” comenten des de l’AMPA del col·legi Rojalet d’Aldaia. Per la seua banda, en el col·legi 103 ja s’està instal·lant la nova coberta de les aules d’infantil i els alumnes d’aquestes classes han sigut resituats en altres aules lliures. “La nova coberta està previst que es col·loque en les aules de primària del 103 durant les vacances de Nadal perquè és impossible re situar a tants alumnes”, afegixen des de l’AMPA.

Els pares i mares insisteixen en la prioritat d’actuar en els centres amb barracons que no reuneixen les condicions idònies per a fer classes en situacions meteorològiques adverses. “És necessari condicionar ja els barracons que no estiguen preparats perquè els xiquets puguen fer classe sense problemes, mentre es construeix el nou centre escolar”.

L’adequació dels centres que ja estan construïts també és reclamada per altres col·legis que encara que no estan en barracons, l’aigua ha entrat aquests dies en les instal·lacions. És el cas del CEIP 9 d’octubre, on s’ha inundat el gimnàs perquè no estan fetes les canalitzacions que permeten desviar l’aigua procedent de la sèquia que passa per sota del centre educatiu. “ En ploure, la sèquia ha crescut i l’aigua ha deixat inhabilitat el gimnàs durant 15 dies en els quals els alumnes no podran realitzar activitat física”, comenten des de l’AMPA del centre.

També es va determinar suspendre les classes en les aules d’infantil del CEIP Maria Jocasta i CEIP Maestro Tarazona del Port de Sagunt.

Des de la Confederació Gonzalo Anaya volem manifestar el nostre suport a les AMPA dels centres afectats i reinvidicar la gravetat de la situació perquè són xiquets i xiquetes els que pateixen les inconveniències d’unes instal·lacions en mal estat. Insistim que treballarem per a aconseguir una educació pública de qualitat, és a dir, per a aconseguir que les instal·lacions dels centres educatius del País Valencià estiguen adequadament condicionats tant per a la pluja com per a les altes i baixes temperatures. En l’inici de curs, molts centres públics van tenir problemes amb la climatització de les aules, veient-se obligats a fer classe amb temperatures de més de 35 graus a l’interior.

“Som conscients que s’està avançant molt en l’adequació de les infraestructures, però exigim que s’agiliten els processos necessaris perquè els estudiants de l’escola pública reben un ensenyament de qualitat i tinguen tots els estudiants les mateixes oportunitats d’aprendre”, conclou Màrius Fullana, president de la Confederació Gonzalo Anaya