Rubén Pacheco: “Estem decebuts amb el Govern del Botànic per no haver fet l’avaluació externa de la jornada escolar regulada a l’ordre 25/2016”

La junta directiva de la Confederació Gonzalo Anaya lamenta que la Conselleria d’Educació no ha volgut llegir que aquest no és el moment d’obrir cap debat sobre temps escolars perquè les famílies encara patim les restriccions de la pandèmia en l’accés a les escoles i en la participació.

 

 

P: Han passat 24 hores des de que es publicara la nova norma per canviar la jornada escolar, quins són els ànims en la junta directiva de la Confederació Gonzalo Anaya?
R:“Decepció amb el Govern del Botànic perquè han primat altres interessos molt allunyats dels que han de prevaldre: el benestar de xiquets i les xiquetes i els seus drets; decepció amb la falta de rigor i defotorubén paraula doncs no s’ha fet cap estudi científic o avaluació externa (com establia l’ordre 25/2016) sobre els temps escolars i la seua influència en la infància i aquesta avaluació fou la única exigència perquè acceptarem en el seu dia l’experimentació. Impotència perquè no han atés la petició de deixar sobre la taula la norma a l’espera que les famílies recuperem el dret a participar, sense restriccions, a l’activitat dels seus centres que ens ha llevat la pandèmia. No han llegit que no és el moment.”
P: Considereu democràtic el procés de tria de la jornada escolar?
R: “Tot està condicionat encara als plans de contingència. Les famílies portem dos anys sense xafar l’escola i l’IES. És democràtic llançar unes votacions sense informació i sense un projecte de pla específic redactat amb objectius i recursos i mecanismes d’avaluació per poder llegir a casa tranquil·lament? La norma només estableix l’obligació de elaborar una nova proposta d’organització horària, no un projecte íntegre amb eixos objectius i recursos i mecanismes. Doncs no pensem que es donen les condicions de participació ni la informació necessària per poder exercir el vot de manera degudament documentada.”
P: Què van a explicar a les AMPA des de les federacions?
R: “A les AMPA i a les famílies associades el que els donarem a conèixer són les investigacions i la veu dels experts perquè puguen decidir amb coneixement de causa. La Conselleria d’Educació ha trivialitzat la literatura científica i ha fet cas omís. Ens toca a nosaltres fer aquesta difusió entre les famílies perquè valorem quins són els efectes de la jornada escolar en la infància.”
P: De quin temps disposen?
R: “Tot el procés de modificació de la jornada escolar està marcat pels ponts de Falles i de Magdalena i les vacances de Pasqua i açò és un altre entrebanc, una altra falta de respecte a la participació i a les famílies, un procés molt premeditat per la Conselleria d’Educació. Les AMPA i les famílies anem a tindre poc de temps per a intercanviar informació i per debatre.”
P: Hi ha possibilitat de retorn o de rectificar la jornada triada si a les famílies no els agrada com funciona?
R: “La jornada escolar que trien les famílies serà irreversible si ix la continuada, donat que les famílies no tenen el percentatge necessari als consells escolars per a iniciar novament el canvi, però si ix la partida, el claustre podrà als tres anys tornar a impulsar la consulta. Però per a les AMPA i les família la norma no contempla cap possibilitat, ni procediment per encetar el procés. És una falta de respecte a les famílies com a part de la comunitat educativa d’un centre”.