Educació i la Confederació Gonzalo Anaya intercanvien propostes per a avançar en la qualitat de l’educació pública

  • Vicent Marzà: “Després d’haver revertit totes les retallades en educació, continuem treballant colze a colze amb 71854010_2507619125998470_1498998652079702016_o les famílies per una escola innovadora, inclusiva i amb aules dignes”
  • Silvia Centelles: Silvia Centelles: “Cal seguir millorant l’educació amb més inversió, buscant solucions als obstacles i fent una aposta ferma cap a un nou model educatiu públic, gratuït, laic, en valencià, coeducatiu, que posa en el centre als xiquets i a les xiquetes i que garantieix la igualtat d’oportunitats de tot l’alumnat”

València (08.10.19). El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà i el secretaria autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miquel Soler s’han reunit amb la junta directiva de la Confederació d’AMPAs Gonzalo Anaya per a treballar conjuntament en matèria d’educació pública durant aquesta legislatura.

Els màxims responsables d’Educació van tractar diversos temes exposats per l’organització majoritària d’AMPA, integrada per FAMPA Penyagolosa Castelló, FAMPA-València i FAMPA Enric Valor Alacant, consistents en acabar amb el fibrociment als centres educatius; regular incentius per dotar d’estabilitat les plantilles docents; agilitzar i aportar informació pública del Pla Edificant; continuar amb l’objectiu de tindre menys alumnes per aula per millorar l’atenció i la inclusió educativa; posar en valor la innovació als centres educatius públics i reordenar el pla específic de jornada escolar.

Segons el conseller Vicent Marzà, “aquestes reunions són molt enriquidores perquè ens permeten mantindre un contacte directe entre els diferents agents que conformem la comunitat educativa» i ha afegit: “Després d’haver revertit totes les retallades en educació, haver augmentat en 1.300 euros la inversió per alumne, continuar amb el foment de la igualtat amb programes com Xarxa Llibres o les aules gratuïtes de dos anys, així tindre vora 50.000 alumnes més amb beca menjador, continuem treballant colze a colze amb les famílies per una escola innovadora, inclusiva i amb aules dignes.”

Per la seua banda, la presidenta de la Confederació Gozalo Anaya, Sílvia Centelles, ha comentat que Silvia Centelles: “Cal seguir millorant l’educació amb més inversió, buscant solucions als obstacles i fent una aposta ferma cap a un nou model educatiu públic, gratuït, laic, en valencià, coeducatiu, que posa en el centre als xiquets i a les xiquetes i que garantieix la igualtat d’oportunitats de tot l’alumnat”

Per avançar cap a un sistema educatiu públic, la presidenta de la Confederació Gonzalo Anaya Silvia Centelles va preguntar per la línia de treball en concertació del Botànic II. Des d’Educació es va exposar que la concertació està pensada com a servei allà on no arriba la xarxa pública i es van explicar les diferents mesures que es porten treballar per retornar la dignitat i la qualitat educativa a l’educació pública.

Estabilitat de plantilles

D’entre les preocupacions de les AMPA, Centelles va exposar la problemàtica que genera l’excessiva rotació de professorat a determinades comarques del territori valencià (zones d’interior i Alacant) i va demanar solucions efectives i prioritàries. Tant Marzà com Soler van destacar les accions realitzades per dotar d’estabilitat les plantilles i agilitzar les substitucions.

Entre les mesures, Educació ha recordat la convocatòria de 13.000 places d’oposicions entre 2018 i 2021 per crear estabilitat de plantilles, així com la reducció del temps de substitucions, de més de 20 dies a menys de 9 de mitjana gràcies a haver augmentat els dies setmanals d’adjudicacions de vacants docents d’un a tres cada setmana.

Des d’Educació s’ha explicat, a més, que s’està estudiant una proposta d’incentius per als docents que ocupen les vacants i que es concretarà quan passe per diferents meses sectorials.

Jornada escolar

El conseller Vicent Marzà ha avançat als representants de pares si mares que Educació té previst fer una proposta de línia pressupostària per a 2020 nova que permetria presentar-se a les AMPES per a ajudes a l’organització d’activitats extraescolars. Des d’Educació es va fer èmfasi en què s’estan treballant els detalls de la línia i va recordar que és una proposta, ja que cal consensuar els pressupostos 2020 amb tot el Consell de la Generalitat i ser aprovats en Corts valencianes.

Silvia Centelles va sol·licitar l’estudi d’avaluació dels plans específics de jornada escolar i informació sobre les moratòries que han prorrogat un curs més els Plans Específics de Jornada Escolar en centenars de centres educatius. Així mateix, des d’Educació es va explicar que s’està treballant en la normativa de jornada escolar i ultimant l’estudi sobre les diferents modalitats de jornada escolar.

Silvia Centelles va afirmar que “és necessari aplicar el procediment de l’Ordre 25/2016 per poder garantir el dret i el pes que se li dona a les famílies en la norma a l’hora de decidir la modalitat de jornada escolar i la possibilitat de realitzar canvis en aquesta, com fins i tot la seua reversió”.

Edificant

Des de la Confederació van insistir què s’agilitze el Pla Edificant i van rebre les xifres de la retirada del fibrociment en els centres educatius i les properes accions en aquesta línia.

Arran d’açò, el secretari autonòmic, Miquel Soler, ha asenyalat que «de 220 centres educatius que ens vam trobar amb fibrociment, s’ha retirat ja en 149 casos». Va recordar també que «en la legislatura anterior al Botànic només es va retirar el fibrociment en 20 centres educatius». Així mateix Soler va explicar que «les actuacions que queden per fer estan planificades per a 2020 i en alguns casos puntuals, que estan contemplades via Edificant, es retiraran en 2021».

Respecte del pressupost econòmic per al Pla Edificant per a 2020, els responsables d’Educació han assegurat que no s’ha fet cap retallada. Han explicat als representants de la Confederació Gonçal Anaya que s’han realitzat reprogramacions segons les necessitats de tramitació dels ajuntaments que ho han requerit i que els fons econòmics estan a disposició dels ajuntaments a mesura que van tramitant les obres. En aquest sentit, hi ha a hores d’ara ja 545 actuacions previstes en centres educatius amb una inversió de 723 milions d’euros.

La Confederació Gonzalo Anaya ha solicitat accés a la plataforma telemàtica per conèixer centre a centre l’estat de les obres i poder assessorar a les AMPA. Aquesta proposta serà estudiada per la nova Direcció General d’Infraestructures Educatives, que serà la responsable de comunicar a l’organització que representa a 1.072 associacions de mares i pares d’Alumnes l’estat del Pla Edificant en els casos que es requerisca.

Inclusió

El govern del Botànic ha incrementat en més de 8.000 la plantilla de docents al sistema educatiu valencià. Els responsables d’Educació han assenyalat que «l’augment de professorat propicia una millor atenció a la diversitat de l’alumnat». Així mateix, els reposables de l’administració educativa han recordat que aquesta legislatura «es compta amb una Direcció General dedicada en exclusivitat a la inclusió educativa amb l’objectiu d’aprofundir en aquest aspecte clau en l’educació».

S’ha detallat que des que governa el Botànic s’ha incrementat el personal docent específic als CEE, així com els PT i els AL als centres educatius ordinaris. També el personal no docent com són els educadors i educadores. En total la pujada ha estat de més de 1.000 professionals i es vol continuar en aquesta línia durant aquesta legislatura.

Des de la Confederació Gonzalo Anaya insistiren en la lentitud de les borses d’educadors dependents de la Conselleria de Funció Pública a l’hora de cobrir les aules CiL i fer substitucions. Des d’Educació es va explicar que s’està fent ara mateix la transició per a assumir les borses del personal educador directament en la Conselleria d’Educació per a agilitzar les substitucions.