Rubén Pacheco: “El PP i VOX volen utilitzar de manera irresponsable a les famílies per legislar en contra de l’ensenyament en valencià en comptes de treballar per la qualitat educativa i perquè els nostres fills i filles siguen competents en totes les llengües en acabar l’ESO”.
[València 17/04/2024]. La Confederació Gonzalo Anaya valora molt negativament la proposició de llei amb què el PP i VOX usa a les famílies emprant “de manera perversa el terme llibertat”, en comptes de treballar per la qualitat educativa i garantir tots els recursos i els mitjans necessaris per a un sistema educatiu plurilingüe de qualitat, en el que l’aprenentatge del valencià no isca perjudicat. Amb la nova norma, l’actual govern de la Generalitat eximeix la seua responsabilitat a l’hora de garantir que l’alumnat de l’ESO, en acabar els estudis, siga competent en equilibri en les dos llengües cooficials: valencià i castellà. Per mostrar el rebuig a la norma, ha assistit a la sessió de les Corts Valencianes Rubén Pacheco, president de la Confederació Gonzalo Anaya que representa un total de 1084 d’associacions de mares i pares d’alumnes del sistema educatiu públic, acompanyat per la Plataforma en defensa de l’Ensenyament Públic.
Consideren que la nova norma és una greu irresponsabilitat de la Generalitat quan delega en les famílies la tria de les llengües en l’ensenyament, en comptes de ser una decisió consensuada amb tota la comunitat educativa dels centres. Apunten que el que hauria de fer la Generalitat és assegurar la competència lingüística en valencià del professorat que, amb la nova norma, podrà accedir al sistema educatiu valencià des d’altres autonomies sense acreditar la capacitació lingüística.
Injusta amb l’alumnat, segregadora
“És una norma injusta perquè priva a l’alumnat valencià de tindre les mateixes oportunitats a l’hora d’aprendre les dos llengües cooficials i això l’han de saber les famílies: com més llengües, més capacitat d’adquirir coneixements, més oportunitats futures, més capacitat per adaptar-se a un món plurilingüe”, ha destacat Rubén Pacheco, que en nom de FAMPA Castelló Penyagolosa, FAMPA-València i FAMPA Enric Valor Alacant i 1084 AMPA, reivindica un aprenentatge plurilingüe universal i unificat per a tot l’alumnat, que vetle i treballe per la igualtat de condicions perquè l’alumnat en acabar l’ESO siga competent i tinga domini ple i igual tant del valencià com del castellà.
A més, també advertim que tornar al model de línies no és inclusiu sinó que és sinònim de model “segregador”, ja que genera una segregació social i cultural entre l’alumnat que acudeix a la línia de castellà i el de valencià.
Usar la paraula llibertat és pervers
A més, valoren com a “pervers” que usen la idea de la “llibertat” en la nova norma generant falses expectatives en les famílies amb conseqüències irreparables. Donar l’opció a triar com a una qüestió de “gustos”, sense tindre la informació rigorosa científica, sense la formació necessària, sense garantir els mitjans i els recursos necessaris i sense consultar al Consell Escolar és fer un ús de la llibertat fals, perquè no es pot garantir la llibertat amb desconeixement, i dolent pels efectes que provoca en tercers: el problema de no ser competents en valencià quan acaben l’ESO.
“El que volem les famílies és parlar de qualitat educativa, però PP i Vox volen, amb esta norma, desviar l’atenció i crear rebuig a l’ensenyament en valencià, generar un nou conflicte amb el valencià, en comptes d’abordar i fer front els problemes del sistema educatiu valencià”, ha destacat. La proposició de llei promou la intolerància, el rebuig i els prejudicis cap a la llengua pròpia i representa, a més d’un retrocés educatiu en l’ensenyament plurilingüe, un atac a valencià i a la seua normalització. No hi ha que arraconar el valencià, sino dotar als centres educatius amb la formació i l’acompanyament necessaris d’acord amb els seus contextos.