04/08/2021. La valoració de la reunió amb el Conseller d’Educació Vicent Marzà i el Secretari Autonòmic d’Educació Miguel Soler no ha estat desproveïda d’un primer to de malestar dels representants de les AMPA arran de l’ajornament i retard de la convocatòria que respon a una petició de la primera setmana d’abril.
A la reunió el portaveu i president Rubén Pacheco ha demanat una anàlisi crítica del curs escolar 2020-2021 i de la qualitat educativa per poder millorar el curs que començarà a setembre. Per això, han demanat conèixer i participar de les possibles anàlisis que, sobre el present curs sota els condicionants de la COVID-19, puguen realitzar-se així com d’estadístiques generals amb els resultats, xifres de suspensos i aprovats en aquest curs de pandèmia i amb més restriccions. “L’objectiu no és demonitzar cap sector, sinó fer reflexió, autocrítica i propostes constructives de millora per al següent curs escolar”, ha assenyalat Rubén Pacheco. photo_2021-08-05_08-18-39
Altra qüestió formulada ha estat quins plans de reforç i compensació dels centres educatius per al curs 2021-2022 s’han previst per tal de superar els efectes de la pandèmia en els escolars valencians. “Com a famílies ens preocupa els efectes i les conseqüències de la pandèmia sobre les nostres filles i fills i per això volem que s’intensifiquen els recursos i els esforços a les aules per compensar el dèficit, els obstacles o les barreres d’aprenentatge, que es puguen generar en aquest context tan complex que ens ha tocat viure, volem que cap escolar es quede enrere i que els recursos es destinen on més es necessiten”, ha destacat. Respecte del curs 20-21, Rubén Pacheco ha demanat al conseller d’educació una valoració real i directa de l’adaptació del currículum, les programacions didàctiques, dels criteris d’avaluació, promoció i titulació. “Si no fem reflexió conjunta tota la comunitat educativa, amb totes les xifres i rigor possible, aquesta pandèmia i les mesures i les practiques docents introduïdes no ens serviran per millorar el sistema educatiu”, segon ha exposat Rubén Pacheco.
Així mateix no han dubtat a demanar que es consolide i es generalitze la baixada de les ràtios (20 escolars aula) introduïdes durant la pandèmia i que ja han beneficiat a 74 municipis on les aules de 3 anys no han patit cap retallada en l’admissió escolar. “Volem millorar l’atenció educativa a xiquets i xiquetes des d’Infantil i això passa per baixar les ràtios a 20 escolars/aula de manera generalitzada, ja siga amb el criteri de grups reduïts o el d’aules amb codocència permanent”. photo_2021-08-05_08-18-47
D’entre altres temes tractats ha estat la tasca i les limitacions d’Inspecció Educativa a l’hora de supervisar els centres educatius i el problema de la inestabilitat de les plantilles a les comarques del sud i de l’interior on la difícil cobertura i la falta de voluntat cronifica el ja lesionat dret a l’educació en igualtat d’oportunitats en determinades zones o comarques.
Respecte de la implantació del plurilingüisme a les famílies els preocupa que l’ensenyament en valencià es veja minorat en percentatges per baix del 50% i que la xarxa llibres i les llicències dels llibres digitals s’adapten a la llengües de vehiculació en l’ensenyament de les matèries per al proper curs. Així mateix demanen seguiment de la aplicació del PEPLI.
La recepció de les propostes de la Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya ha estat positiva i s’ha obert la porta a una major cooperació i comunicació de cara al proper curs.