Volem garanties sobre la capacitació del professorat en l’ensenyament lingüístic

L’ educació ha de ser igualitària.  L’ alumnat de les zones castellà-parlants té els mateixos drets a un aprenentatge plurilingüe de qualitat.

Les famílies de l’escola pública tornen a donar la veu d’alarma sobre la qualitat de l’ensenyament que reben els seus fills i filles. L’anunci de la Conselleria d’Educació que els docents que encara no disposen de la titulació que els capacita per a impartir les classes en valencià aniran destinats a les zones castellà-parlants del País Valencià ha sorprès a la Confederació de Ampa Gonzalo Anaya, que considera aquesta situació de paradoxal després de l’aprovació de la nova Llei de Plurilingüisme.

“Les famílies de l’escola pública hem defensat des de sempre l’ensenyament plurilingüe en les aules públiques i precisament, des d’aquesta postura, hem valorat favorablement l’engegada de l’actual Llei de Plurilingüisme per considerar-la un pas cap a avant en la millora de l’ensenyament. Aquest pas, que considerem beneficiós per a la formació dels nostres fills i filles en una societat global, no és molt coherent si, al mateix temps, la Conselleria d’Educació decideix destinar al professorat que encara no té la titulació acreditativa de competències lingüístiques a les zones del País Valencià en la qual majoritàriament s’aprèn en castellà. Creiem que és precisament a aquestes zones a les quals més recursos s’hauria de destinar per a revertir una situació de parla majoritàriament monolingüe”, indica el President de la Confederació, Txomin Angós. “Sempre hem cregut que l’ensenyament plurilingüe és un valor afegit per a la formació de les nostres filles i fills i quantes més llengües aprenguen millor”.

Si volem avançar en aquestes zones, la Conselleria hauria de destinar més recursos educatius en les localitzacions que per tradició o circumstàncies hagen tingut fins ara una educació monolingüe. Solament així, els nostres fills i filles que cursen els seus estudis en les zones castellà- parlants tindran els mateixos drets per a aprendre llengües que altres xiquets i xiquetes d’altres zones. Però, si en lloc de recolzar als centres on més falta fa impulsar la iniciativa lingüística, els restem oportunitats per a impartir classes en valencià, en anglès o en altres llengües, destinant professorat que no està degudament qualificat, estem donant passos cap a arrere en l’aprenentatge lingüístic.

La Confederació Gonzalo Anaya torna a enfocar el nou curs cap a la qualitat de l’ensenyament. Un enfocament que ens obliga a evidenciar situacions com la comentada anteriorment, i a seguir lluitant per a garantir la qualitat de l’escola pública i el minvament del fracàs escolar. Un ensenyament plurilingüe potencia l’aprenentatge en totes les matèries i ajuda a millorar la qualitat de l’ensenyament. Quants més coneixements tinguen les nostres xiquetes i xiquets, més oportunitats tindran en un futur per a contribuir a millorar i superar la nostra societat en una més justa i igualitària.

Les famílies volem un professorat degudament format, no solament en matèria lingüística, sinó que siguen sabedors de continguts actualitzats en totes les matèries que imparteixen i que disposen de les certificacions que garantisquen la seua competència.

Per tot açò, demanem que els agents implicats pensen,en tot moment,prioritàriament en l’alumnat i en un aprenentatge equitatiu en totes les zones de la nostra geografia. Tots els xiquets i xiquetes de l’escola pública haurien de tenir les mateixes oportunitats d’aprenentatge independentment de la localitat o la província en la qual estudien.