“Fibrociment, No Gràcies”: Encara queden 38 centres a la província de València amb amiant

Una delegació de la Comissió de “Fibrociment, No Gràcies” va mantenir ahir una entrevista amb el Director Territorial de la Conselleria d’Educació, Santiago Estañán,  per conèixer com va el compliment del calendari de retirada de l’amiant als centres educatius de la província de València previst per la Conselleria. La delegació formada per membres de l’Asssociació de Víctimes de l’Amiant de València, CCOO, la Federació de Mares i Pares FAMPA-València, la Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya i membres de l’AMPA Ciutat de Bolonya ha demandat a la Direcció Territorial el compromís de que aquest material nociu per a la salut siga retirat totalment als centres educatius el pròxim any.

Les dades de la Direcció Territorial son molt paregudes a les de la Comissió Fibrociment, No Gràcies. La plataforma ha fet una tasca continuada de seguiment de l’estat del centres a la província de València. Els dos llistat sumen 38 centres encara afectats per l’amiant, dels quals quasi la tercera part participen al projecte Edificant i serà a través d’aquesta actuació quan es farà la retirada.

En la reunió, s’ha fet un repàs del llistat de centres amb amiant que té la Direcció Territorial. La Comissió ha insistit en la necessitat de ser conscients del perill que suposa tindre encara centres amb este material tan nociu en llocs en els quals conviuen a diari xiquets i xiquetes i personal docent. A més, han tractat d’involucrar a la administració per a que es preocupe pels casos de centres educatius que encara que no tenen amiant són propers a instal·lacions amb el fibrociment deteriorat com és el cas de l’IES Gabriel Ciscar i el CEIP Alfadalí en Oliva.

Entre altres temes que s’han comentat, ha estat la nova Ley de Contratación del Estado que requereix uns terminis i protocols que farà que algunes de les intervencions es retrasen, segons ha indicat la Direcció Territorial. La normativa Europea que obliga a la retirada d’aquest material s’ha ficat dalt la taula per a concienciar, un colp més, a l’Administració sobre la premura i la importància del tema de l’amiant. Fa un any que Les Corts Valencianes aprovaren una Proposició no de Llei que instava al Consell a el·laborar un mapa d’instalacions públiques amb amiant i a crear un fons de compensació per a les víctimes. La Comissió considera que tant la resta de conselleries i d’altres administracions com els ajuntaments han d’implicar-se més en el desamiantat de l’entorn, tal i com està fent  la Conselleria  d’Educació.

En general, la Comissió “Fibrociment NO, Gràcies” valora positivament el recorregut fet per l’Administració sobretot en els últims mesos per a retirar l’amiant. Després d’anys treballant per a aconseguir que els centres educatius estiguen alliberats d’aquest material nociu volem que el 2019 siga l’any que diga adéu definitivament al fibrociment.

La Comissió comunicarà a les entitats que la integren la informació que la Direcció Territorial de València ha facilitat amb les dades actualitzades a dia d’avui per a què ho pengen en les seues webs i estiga a l’abast de l’opinió pública.